Polis dan FBI Menumpaskan Operasi Pengedaran Dadah dan Perjudian Haram di Hawaii
Toto

Polis dan FBI Menumpaskan Operasi Pengedaran Dadah dan Perjudian Haram di Hawaii

Operasi bersama antara FBI dan Jabatan Polis Maui merobohkan pengedaran dadah dan operasi perjudian haram di daerah Maui dan Honolulu. Tiga lelaki ditahan, manakala individu keempat masih bebas. Suspek menghadapi tuduhan mengedar dadah, memiliki senjata api haram, berjudi, dan pengubahan wang haram.

Penahanan itu menandakan kemuncak operasi dua tahun yang melibatkan 50 pegawai. Dalam beberapa pemeriksaan, pihak berkuasa merampas wang tunai $68,000, 15 paun methamphetamine, tujuh senjata api, dan lebih 20 mesin permainan. Pegawai juga menemui bukti tambahan mengenai operasi perjudian sgp pools haram, seperti lejar, tablet dan kaunter wang.

Ketua Polis Maui John Pelletier mengumumkan dalam sidang akhbar bahawa pihak berkuasa telah mendakwa empat individu: Maliu Tauheluhelu, 37; Maafu Pani, 37; Touanga Niu, 21; dan Desmond Morris, 38. Lelaki itu ditahan Jumaat, kecuali Morris, yang masih bebas.

Menurut siaran berita oleh Pejabat Peguam AS di Daerah Hawaii, Tauheluhelu adalah ketua kumpulan dadah yang mengedar methamphetamine dan kokain. Organisasi itu juga menguruskan perniagaan perjudian haram dengan beberapa lokasi di Honolulu, Lahaina dan Wailuku.

Pani berkhidmat sebagai orang kanan Tauheluhelu dan menyelia aktiviti jenayah kumpulan itu di Maui. Niu mengendalikan pengangkutan dadah dan hasil yang menyalahi undang-undang, dan Morris terlibat dalam pengedaran bahan terlarang.

Usaha Perjudian Menggunakan Teknologi Canggih
Bukti yang dikumpul menunjukkan bahawa kumpulan itu menguruskan beberapa lokasi perjudian haram. Salah seorang daripada mereka dilaporkan menggunakan aplikasi perjudian. Kenneth Sorenson dari Pejabat Peguam AS berkata bahawa operasi itu menggunakan perniagaan yang sah sebagai hk pirze hadapan. Mereka mengandungi mesin perjudian dan mengedarkan apl yang membenarkan pelanggan menggunakan perkhidmatan mereka di luar premis. Operasi itu berjalan selama lebih 30 hari, dan keuntungan harian dilaporkan melebihi $2,000.

Sorenson menyatakan bahawa penyiasatan itu tidak mudah. Beliau menyatakan bahawa organisasi jenayah itu sangat berahsia dan sukar untuk dikesan. Ahli menggunakan telefon pembakar yang kerap mereka tukar dan pergi melalui syarikat penerbangan tempatan yang tidak memerlukan pemeriksaan keselamatan TSA. Antara senjata yang dirampas ialah dua “senjata hantu”, yang dibeli dalam keadaan dibuka dalam talian dan mustahil untuk dikesan.

Ahli Geng Boleh Menghadapi Hukuman Seumur Hidup
John Pelletier, Ketua Polis, mengucapkan terima kasih kepada pegawai yang terlibat dalam siasatan atas kerja mereka dan usaha berterusan mereka untuk menjadikan masyarakat tempatan lebih selamat. Beliau menyatakan bahawa macau prize operasi sedemikian adalah “resipi untuk bencana dalam mana-mana komuniti, dan ia tidak akan diterima di kami atau di mana-mana dalam Negeri Hawaii.”

Tauheluhelu, Pani dan Niu boleh berdiri di hadapan mahkamah seawal 6 Jun 2022. Semua defendan menghadapi pertuduhan serius dan boleh menerima hukuman penjara antara lima tahun hingga seumur hidup jika sabit kesalahan.