Bos Junket Levo Chan direman dalam tahanan di penjara Coloane
Toto

Bos Junket Levo Chan direman dalam tahanan di penjara Coloane

Bos Kumpulan Tak Chun Levo Chan Weng Lin telah direman dalam tahanan oleh Pejabat Pendakwa Raya dan dipindahkan ke penjara Coloane, namun rakan sekutunya, Billy Choi Wai Chan, dibebaskan atas pengiktirafannya sendiri tetapi telah dihalang meninggalkan Macao dan mesti melaporkan kepada polis dengan kerap.

Kedua-dua Chan, dikatakan sebagai salah seorang pengusaha junket terkemuka di bandar itu, dan Choi telah ditahan pada Jumaat lalu apabila polis melancarkan serbuan mengejut dan menggeledah pejabat serta pangsapuri mereka.

Jurucakap Polis Kehakiman Chong Kam Leong berkata terdapat bukti kukuh Sbobet Online menunjukkan pasangan itu terlibat dalam jenayah terancang, perjudian haram dan pengubahan wang haram. Penahanan mereka berikutan operasi serupa oleh polis November lalu apabila seorang lagi pengendali junket, Ketua Pegawai Eksekutif Suncity Alvin Chau Cheok Wa, ditahan atas tuduhan serupa.

Levo Chan ditangkap
Foto oleh The Macau Post Daily
Chong menggariskan bahawa Chan dan Choi enggan bekerjasama dengan polis, dan tidak akan menjawab sebarang soalan.

Walaupun polis pada mulanya mengenal pasti Chan dan Choi hanya dengan nama keluarga mereka, media tempatan, Hong Kong dan antarabangsa telah merujuk nama penuh mereka dan juga mengenal pasti syarikat masing-masing.

Macao Legend Development, pengendali Legend Palace dan kasino Babylon di Macau Fisherman’s Wharf, mengesahkan identiti Chan dalam satu kenyataan kepada Bursa Saham Hong Kong petang semalam.

Menurut kenyataan itu, lembaga pengarah syarikat “menyedari penangkapan dan penahanan Chan Weng Lin, seorang pengarah eksekutif, pengerusi bersama Slot Demo Pragmatic Lembaga, ketua pegawai eksekutif dan pemegang saham pengawal syarikat” oleh Polis Kehakiman di Macau.

Kenyataan itu menambah bahawa “Lembaga Pengarah berpendapat memandangkan Kumpulan dikendalikan oleh sekumpulan kakitangan pengurusan dan insiden di atas berkaitan dengan hal ehwal peribadi Chan dan tidak berkaitan dengan Kumpulan, Lembaga Pengarah tidak menjangkakan insiden di atas akan berlaku. mempunyai kesan buruk yang material terhadap operasi harian Kumpulan.”

Kenyataan itu menambah bahawa “pemegang saham dan bakal pelabur Syarikat Paito SDY dinasihatkan supaya berhati-hati apabila berurusan dalam saham Syarikat.”

Kenyataan itu dikeluarkan oleh ahli perniagaan tempatan David Chow Kam Fai bagi pihak Lembaga, atas kapasitinya sebagai pengerusi bersama dan pengarah bukan eksekutif.

Selain peranannya di Macao Legend Development, Chan juga merupakan pengerusi bersama dan pengarah eksekutif Kumpulan Tak Chun. Tak Chun dinamakan minggu lepas sebagai salah seorang daripada 46 penganjur permainan VIP yang diluluskan oleh Biro Pemeriksaan dan Penyelarasan Permainan untuk beroperasi tahun ini, lapor The Macau Post Daily.